20 éves a magyar sárkányhajózás - Sárkányhajó Fesztiválok | www.sarkanyhajo.hu
Kép 1
Kép 2
Kép 3
Kép 4
Kép 5
 

 

VOGALONGA - Fesztivál Olaszországban
Velence, Olaszország
2022 ben is:)

SÁRKÁNYHAJÓ FESZTIVÁLOK 2021

10. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokság
Baja, Petőfi - sziget
2021. május 29.

Medencés Sárkányhajó Viadal 2021, Leányfalu
Leányfalu, Termálfürdő
2021. június 12.

7. 10 személyes Magyar Bajnokság, Szabadidős Magyar Bajnokság
Fadd - Dombori, Holt Duna
2021. június 26-27.

8. Szombethelyi Sárkányhajó Fesztivál
Szombathely, Csónakázó tó
2021. augusztus 6 - 7.

19. Sárkányhajó Magyar Bajnokság, Szabadidős Magyar Bajnokság
Fadd - Dombori, Holt Duna
2021. szeptember 17-19.

16. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál
Székesfehérvár, Csónakázó tó
2021. szeptember 25.

17. Győri Nebuló Kupa és Egyetemi Regatta 2021 (Egyetemi Sárkányhajó Magyar Bajnokság, MEFOB)
Győr, Aranypart II, Mosoni - Duna
2021. október 1.

17. Győri Sárkányhajó Fesztivál
Győr, Aranypart II, Mosoni - Duna
2021. október 2.

[ bővebben... ]

 

 

 


20 éves a magyar sárkányhajózás

(2017. február 1.)

20 évvel ezelőtt 1997 februárjában néhány győri vízi sportoló gondolt egy bátrat és megalakított két sárkányhajó egyesületet, a Győri és a Rába Sárkányhajó Clubot.

Céljuk az volt, hogy szövetséget létrehozva más sikeres magyar vízi sportok mellett sárkányhajóban is kiemelkedő nemzetközi eredményeket érjenek el. Húsz év elmúltával elmondhatjuk, nehezen ugyan, de sikerült ezt a célt elérni.

Az út nem volt zökkenő és rögmentes, kudarcokkal és sikerekkel egyaránt ki volt kövezve, többször kellett újra kezdeni az építkezést. Éveken keresztül meg lehetett számolni hány sárkányhajó úszik Magyarország vizein (1997-2003-ig pl. csak egy volt Győrben), napjainkban már megszámlálhatatlan IDBF licenszes sárkányhajó található hazánkban, szinte minden vízparti településen van már legalább egy.

A kezdeti sikeres nemzetközi szereplések (EB ezüst, VB negyedik hely) után hamar rá kellett jönni, hogy sárkányhajózásban sem adják könnyen az eredményeket. A sportágnak új alapokat kellett teremteni. Nem volt elég néhány tapasztalt kajak-kenus beültetése a válogatott legénységekbe, szélesebb bázist kellett kiépíteni. Ezt a célt szolgálta a 2004-ben indított sárkányhajó fesztiválrendszer létrehozása, ami meg is hozta a sikert. A 3. Győri Sárkányhajó Fesztiválon 90 legénység, köztük rengeteg szabadidős küzdött meg egymással.

Egymás után alakultak a sárkányhajózással foglalkozó egyesületek, és szaporították az 1998-ban alakult Magyar Sárkányhajó Szövetség tagjainak számát. Az átmeneti gyengébb nemzetközi szereplések után kezdtek jönni az eredmények is. Először a seniorok, majd a felnőttek lettek világbajnokok, de az utánpótlás is magáénak mondhatja ezt az eredményt.

A javuló helyezések és az erősödő sportdiplomácia megteremtették a lehetőségét nagy nemzetközi versenyek rendezésének. Először 2009-ben Budapesten EDBF Klub Legénység EB-t, majd 2013-ban Szegeden IDBF Nemzetek Közötti VB-ét rendezett az MSSZ. A nemzetközi közvélemény szerint mindkét eseménnyel a magyarok új fejezetett nyitottak a sárkányhajó versenyek rendezésében - szervezésében, és új standardot teremtettek.

Az elmúlt 20 évben sikerült kialakítani a sportág versenyrendszerét, létrehozni a szabályzatait, edzőképzését. A nemzetközi megbecsülésnek, és elismerésnek köszönhetően, a szövetség elnyerte a sportág legnagyobb nemzetközi versenyének, a klub legénység világbajnokságnak a rendezési jogát. A 11. IDBF Klub Legénység Világbajnokságot, 2018-ban a szövetség fennállásának 20. évfordulóján rendezi Magyar Sárkányhajó Szövetség.

Írta: ifj. Sziklenka László

12

[ archívum... ]